Moziban megy

Kokainmedve

2023. február 26. - Solo_

Műfaji besorolását tekintve thrillerként került a hazai mozikba a Kokainmedve (Cocain Bear) című őrület, mégpedig Elizabeth Banks rendezésében. Aki bevállalja ezt a kétségtelenül egyedi hangulatú filmet, könnyen gondolhatja: "micsoda marhaság ilyesmit kitalálni" viszont jó ha tudja: a sztori egy 1985-ben ténylegesen is megtörtént esetre támaszkodik. Annak idején ugyanis (1985 szeptemberében) egy bizonyos Andrew Thornton nevű drogcsempész-pilóta, aki a hírhedt Pablo Escobarnak dolgozott épp Kolumbiából szállított kokaint az Egyesült Államokba, amikor repülő-szerencsétlenség áldozat lett és 15 millió dollárnyi kokaint juttatott a Knoxville környéki erdőkbe (Tennessee állam). A repülőből kidobált kokainnal teli táskák egyikére egy fekete medve talált, amiből mintegy 30 kg kokaint evett meg. A szerencsétlen állat belepusztult a lakomába, de ötletet adott a film-készítőknek arra, hogy eljátszanak a gondolattal: mi lett volna ha a bedrogozott ragadozó túléli az esetet és emberek közelébe kerül.

kokain_medve.jpg

A filmbeli sztori egyszerre szürreális, vicces és izgalmas, a medve ugyanis valóságos mészárlást végez a környéken, fenyegetve vadőröket, gyerekeket, mentősöket és túrázókat, valamint egy piti bűnözőpárost is. Az utóbbi duó tagjai: Daveed (O'Shea Jackson) és Eddie (Alden Ehrenreich) sikeresen szembeszállnak a bevadult fenevaddal, miközben próbálják visszaszerezni főnökük, Syd (Ray Liotta) parancsára a repülőből kidobott táskákat. Fontos szereplő még Sari (Keri Russell), a fiatalos és csinos anyuka, aki kamasz gyermekeit keresi az egész film alatt, hogy megmentse őket a bedrogozott medvétől. Adott még egy rendőr, Bob (Isiah Whitlock), aki szintén az erdőbe kerül, találkozva a már említett bűnözőpárossal. A történet végén összefutnak a szálak: egyetlen menekülő csoportba kerül ugyanis az anyuka a bűnözőpárossal az egyik oldalon és a maffia-vezér Syd a másikon. A végkifejlet véres, de ugyanakkor fekete-humorral teli is.

Számtalan jelenetben kapunk vicces helyzeteket, szürreális szitukat, melyeket rengeteg véres, horror-szerű és izgalmas scene követ, váltakozva előidézve bennünk nevetést és félelmet. Alighanem ez a film legfőbb erőssége: az ambivalens elképesztés színessége. Ami a negatívumokat illeti: nyilván a hitelesség kérdése a legproblémásabb hiszen a vérengző medve néhol túl gagyi látványt nyújt.

cocainbear.jpg

A kép forrása: LINK

Az összegzésben kiemelném: a Kokainmedve 70%-ban vígjátéki jellegű és csak 30%-ban félelmetes, bár a készítők valószínűleg fordítva tervezték kiváltani a nézői reakciókat. A szereplők közül Alden Ehrenreich alakítására voltam a legkíváncsibb, hiszen Han Solo karakterében (2018 - Solo, Egy Star Wars történet) kifejezetten tetszett, amit csinált. Ezúttal egy depressziós bűnözőt alakít, kicsit gyengécske produkcióval. A rendezőnő, Elizabeth Banks korábban mint csinos vígjátéki színésznő volt ismert számomra olyan produkciókban, mint a 40 éves szűz, a Borotvaélen, a Zack és Miri pornó forgat és a Várandósok. De el kell ismerni: rendezőként is tehetséges.

Értékelés: nálam a Kokainmedve 70%-os, leginkább az alapötlet miatt, egyéb téren egyszer nézős az egész. Viszont a szürreális fekete-vígjátékokra nyitottak minden bizonnyal jól szórakoznak majd rajta.

mozibanmegy_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mozibanmegy.blog.hu/api/trackback/id/tr718058772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása