Moziban megy

Kopogás a kunyhóban

2023. február 16. - Solo_

[Mozifilmek elemzései]

A kopogás a kunyhóban (Knock at the Cabin) című filmre kizárólag M. Night Shyamalan indiai származású rendező miatt ültem be, mert mindig is tetszettek sajátos hangulatú filmjei. Emlékszem a 2002-es Jelek (Signs) című Mel Gibson produkció miatt figyeltem fel rá, több mint 20 évvel ezelőtt. Tetszett a film különleges atmoszférája, a lassan építkező történet, a fő-karakter múltjának fokozatos bemutatása és az is, hogy Shyamalan önmagát is a szereplők közé tette (ahogyan ez a szokása később is megmaradt). Ezúttal is egy misztikus filmet alkotott, mely végül is elnyerte tetszésem, ha nem is tartom a Jelek vagy a Falu című zseniális alkotásaival egyenrangúnak.

kopogas_a_kunyhoban.jpg

A Kopogás a kunyhóban alaptörténete egy homoszexuális pár és egy rendkívüli küldetést teljesítő négy fős kis csapat sztorija egy isten háta mögötti erdei házikóban. A 4 támadó mindegyike álmot látott korábban, melyekben a Föld elpusztulása jelenik meg, hacsak nem teszik meg küldetésüket. Ennek lényege egy család válaszút elé állítása: vagy megölik egy tagjukat (maguk közül kiválasztva az áldozatot), vagy a világot szörnyű katasztrófák pusztítják és semmisítik meg.

A szereplők közül felfigyelhetünk Dave Bautista nevére, aki korábban pankrátorként majd akciósztárként vált híressé (nekem speciel a Galaxis őrzői filmekben és a Halottak hadserege című zombis akció-őrületben tetszett a legjobban). Ezúttal Bautista szintet lép: szimpla verőemberből és harcosból érző, gondolkodó és önfeláldozó bandavezérré válik, akinek egy felsőbb hatalom ad feladatot. Ez nem kevesebb, mint a Föld megmentése. Igazából soha nem derül ki, hogy ki áll az egész mögött: Isten, földönkívüli hatalom, sors, természeti erő ... stb, de leköt bennünket és megmozgatja fantáziánkat az egész sztori szürrealitása. És pontosan ebben jó Shyamalan: elgondolkodtat és elképeszt.

A Kopogás a kunyhóban Shyamalan két legjobbjához mérten (a Jelek és a Falu) kevésbé reális történetet dolgoz fel és jóval kevesebb eredetiséget is kapunk. Ugyanakkor végig izgalmas és fenntartja érdeklődésünket. Nálam valamivel a közepes filmek fölé emelkedik így értékelésem erős 65%.

mozibanmegy_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mozibanmegy.blog.hu/api/trackback/id/tr518050892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása